MAT / KÖK / SERVERING
 

”Party like there is a tomorrow”!  - Hållbarhetsarbetet handlar om att hitta fungerande strategier för verksamheten men också att skapa medvetenhet hos besökare och publik genom att synliggöra och utmana linjära beteenden med tilltalande cirkulära praktiker. 

 

Grunden i framgångsrikt hållbarhetsarbete är att mäta och analysera. Med en MFA (materialflödesanalys) synliggörs arrangemangets metabolism; alltså resursflöden in och ut ur verksamheten. För en mindre organisation kan det upplevas övermäktigt: men gräv där ni står! Stora steg kan tas med enkla åtgärder – mät, analysera och se själva!

Välj ekologiskt!

Fodret till djuren ska vara ekologiskt och de ska få utlopp för sina naturliga beteenden. Läkemedel för djur, som antibiotika, användas med stor försiktighet (och medför karenstiden innan djuret får slaktas). Man får inte använda genetiskt modifierade organismer. Bestrålning är inte heller tillåten. Ekologiskt är bra både för naturen och för människorna som arbetar med jordbruket. 

 

UPPDATERING: Chalmers invänder HÄR  Naturskyddsföreningen förklarar HÄR

 

Välj närodlat!

Stöd lokal småskaliga jordbruk och minska transporterna genom att handla närproducerat

 

Ät i säsong!

Genom att äta och servera mat i säsong kan ni stötta ekologiskt och lokalt jordbruk och minska transporterna

 

Välj fairtrade!

Fairtrade handlar om att öppna upp för en internationell handel som baseras på respekt för mänskliga rättigheter och omtanke om miljön – en hållbar handel som framförallt syftar till att gynna första ledet av handelskedjan, där villkoren oftast är som sämst.

 

Välj hållbart!

Välj endast fisk och skaldjur från hållbara bestånd (Märkt ASC – Aquaculture Stewardship Council, MSC – Marine Stewardship Council eller KRAV)¬

 

Vegetarisk arbetsplats

En vegetarisk arbetsplats (det är inte att tvinga medarbetare att vara vegetarianer – men att på jobbet främja miljö, resursmedvetenhet, djuretik och hälsa genom att avnormalisera kött)

 

Ta seden dit en kommer

Hemma gör de som de vill – men hos er är det vegetariskt som gäller för besökarna

 

Testa veganalternativ

Byt ut ägg och mjölkprodukter i maten mot vegetabiliska alternativ

 

Tillmötesgå fler

Håll mat / smörgåsar / bakverk veganska och låt mjölkprodukter (som t ex fetaost eller grädde) serveras som valbara alternativ vid sidan om istället för redan i/på maten

 

Ingen tvekan

Märk tydligt upp mat som innehåller nötter, ägg, mjölk, gluten och kött.

 

För alla barn 

Göttbullar (grönsaksbullar) framför köttbullar. Pannkakor är också vegetariska och gillade av de flesta barn (kan göras vegan med chiafrön istället för ägg, för den som vill testa variation)

 

Minska matsvinnet med mindre portioner 

Minska matsvinnet genom mindre portioner med påfyllningsmöjlighet istället för överfulla tallrikar och koppar

 

Minska matsvinnet med dina sinnen

Lukta och smaka istället för att automatiskt slänga

 

Minska matsvinnet med nya recept

Tillvarata rester! Lägg i frysen, gör grytor eller bufféer. Varför inte manifestera era ansträngningar med en restfest? 

 

Minska matsvinnet genom att motarbeta själva svinnet

Donera överbliven mat och fika till behövande organisationer eller personer i omgivningen

 

Minska matsvinnet med matkunskap

Tillse att maten förvaras korrekt. Visste du t ex att ananas ska ligga mjukt, att skalade nötter ska förvaras kallt och att äpplen påskyndar mognaden hos avokado (håll isär om avokadon ska hålla längre!).

 

Minska matsvinnet genom rätt temperaturer

Kontrollera temperaturen i kyl och frys, i kylen rekommenderas +5 grader och i frysen -18 grader. 

Minska matsvinnet genom att känna dina vitvaror

Temperaturen kan skifta inne i kylskåpet, använd termometer och förvara animaliska produkter där det är kallast och vegetabilier där temperaturen är högre.

 

Minska matsvinnet i tre steg:

1: Lär känna var matsvinnet uppstår genom att sortera matsopor i tre olika komposter; 

a) tillagningsrester

b) härsknad mat 

c) tallriksrester från servering

2. Gör en åtgärdsplan med tydliga målsättningar, tidsramar och ansvarsområden för att minska mängden som slängs i varje kategori

3. Följ upp och jämför resultatet varje månad med tydlig redovisning som sporre för arbetsplatsen

 

Avstå singelförpackningar

Köp stora förpackningar istället för många små

 

Bättre diska än vaska

Använd inte engångsformar till matlagningen

 

Förvara utan engångsplast

Skaffa burkar med lock till köket och uteslut plastfolie

 

Spara energi med vitvaror som svarar mot förvaringsbehovet

Ha inte större vitvaror än vad ni behöver

 

Spara energi med nya vitvaror

Ha vitvaror i energiklass A+++

 

Spara energi genom att möblera rätt

Undvik att placera kyl och frys nära spis och andra värmekällor

Ha schysst köksutrustning

Inte teflon och plast – men glas, bambu och rostfritt

 

Mat i metallförpackningar?

Bättre med tetra, glas eller fryst 

 

Spara energi genom att använda produkterna rätt

Använd vattenkokare

 

Spill inte värme

Isolera varmvattenrör

 

Tillvarata värme

Förvärm inte ugnen när du inte måste (för t ex brödbak) utan ställ in det som ska tillagas direkt

 

Spara värme

Öppna inte ugnsluckan för att titta till det som lagas

 

Effektiv tillagning

Koka under lock så sparar du energi

 

Andra chansen

Använd mikrovågsugnen istället för att vaska kaffe och mat

 

Jobba inte emot vitvarorna

Låt maten svalna innan du sätter in den i kylskåpet.

 

Utnyttja kapaciteten till fullo

Diska fulla maskiner 

 

Rent med rena produkter

Diska med diskmedel fria från skadliga fosfater, slipmedel och klorin

 

Lufttorka disk 

Använd inte heat dry på diskmaskinen

 

Kaffe ska vara gott

Servera endast ekologiskt och fairtrade kaffe

 

Avstå!

Stort nej till kaffekapslar (6 g kaffe i 3 g förpackning!)

 

Minska kaffesvinnet

Var tredje kaffekopp hälls ut. En kaffemaskin eller termos på arbetsplatsen kan hjälpa er minska svinnet.

 

Glöm inte nyanserna

Tillhandahåll växtbaserade mjölkalternativ till kaffet

 

Avstå igen!

Stort nej till vatten i plastflaskor

 

Inget liv utan vatten

Tillhandahåll kranvattnet

 

Fostra ansvarstagande besökare

Inför pantsystem för muggar och glas

 

Avstå onödiga förpackningar

Distribuera inte mat med onödiga förpackningar (paketera inte barnmål i särskilda extraförpackningar med inplastade fruktbitar, etc.)

 

Ta med egen kasse

Handla med tygkasse

 

Köp en kasse

Handla med papperskasse

 

Rätt på rätt vis (till rätt pris?)

Uppmuntra gäster att ta med egna matbehållare (kanske med incitament i form av ett eco take away-rabatt?)

 

Engångsartiklar mot flergångsartiklar

Byt ut engångsartiklar i plast mot riktiga glas, bestick och tallrikar

 

Engångsartiklar mot bättre engångsartiklar

Byt ut engångsartiklar i plast mot bambu eller andra miljövänliga biologiskt nedbrytbara produkter tillverkade av förnyelsebara råvaror

Testa återvinnings-vouchers

Kräver bemannade återvinningsstationer men kan löna sig. Inlämning och sortering ger vouchers som gäller på arrangemanget/festivalområdet. 

 

Slösa inte engångsartiklar

Förutsätt inte att gäster vill ha servetter nedlagda med take away-maten

 

Tjusiga goda drinkar

Behövs sugrör så använd metallsugrör

 

Barn för framtiden

Behövs sugrör så använd papperssugrör

 

Spill med spill

Miljövänliga servetter 

 

God mat i gott kök

Byt ut husgeråd i plast mot bambu och andra miljövänliga biologiskt nedbrytbara produkter tillverkade av förnyelsebara råvaror

 

Miljömärkt mingel

Det behövs inte ett nytt glas för varje påfyllning. Hjälp gästerna hålla koll på sina glas med snygga märkningar (som också ger dem något att prata om)

 

Mingla med maten

Spara på serveringstillbehör genom att servera fingermat

 

Mingel för alla

Självklart vegetariska snittar och mingelrätter

 

Goodiebag?

Nej. Låt gästerna ta det de verkligen vill ha från ett material- och provsmaksbord istället.

 

Trevliga tilltugg 

Även tomma kalorier ska framställas, paketeras och transporteras – så välj med omsorg

 

Champagne? 

…är ett franskt distrikt några mil bort. Testa närproducerad ekologisk alkohol istället.

 

Lek och lär

Var ett föredöme och initiera en community garden med komposter, kryddodling och bikupor

 

Kompostera själva

Testa en syrningsprocess (som egentligen alltså inte är en kompostering) genom att göra en egen bokashi!

 

Kompostera tillsammans

Outsourca komposteringen eller se om kommunen tar emot kompost till biogas

 

Använd ert inflytande

Sätt press på leverantörerna att använda mindre förpackningar och plast. Uppmuntra grossister att byta till lasertatueringar eller komposterbara etiketter.

 

Manifestera och fira era besökssiffror

Återinvestera i naturen för varje besökare