MAT / KÖK / SERVERING
”Party like there is a tomorrow”! - Hållbarhetsarbetet handlar om att hitta fungerande strategier för verksamheten men också att skapa medvetenhet hos besökare och publik genom att synliggöra och utmana linjära beteenden med tilltalande cirkulära praktiker.
Grunden i framgångsrikt hållbarhetsarbete är att mäta och analysera. Med en MFA (materialflödesanalys) synliggörs arrangemangets metabolism; alltså resursflöden in och ut ur verksamheten. För en mindre organisation kan det upplevas övermäktigt: men gräv där ni står! Stora steg kan tas med enkla åtgärder – mät, analysera och se själva!
Välj ekologiskt!
Fodret till djuren ska vara ekologiskt och de ska få utlopp för sina naturliga beteenden. Läkemedel för djur, som antibiotika, användas med stor försiktighet (och medför karenstiden innan djuret får slaktas). Man får inte använda genetiskt modifierade organismer. Bestrålning är inte heller tillåten. Ekologiskt är bra både för naturen och för människorna som arbetar med jordbruket.
UPPDATERING: Chalmers invänder HÄR Naturskyddsföreningen förklarar HÄR
Välj närodlat!
Stöd lokal småskaliga jordbruk och minska transporterna genom att handla närproducerat
Ät i säsong!
Genom att äta och servera mat i säsong kan ni stötta ekologiskt och lokalt jordbruk och minska transporterna
Välj fairtrade!
Fairtrade handlar om att öppna upp för en internationell handel som baseras på respekt för mänskliga rättigheter och omtanke om miljön – en hållbar handel som framförallt syftar till att gynna första ledet av handelskedjan, där villkoren oftast är som sämst.
Välj hållbart!
Välj endast fisk och skaldjur från hållbara bestånd (Märkt ASC – Aquaculture Stewardship Council, MSC – Marine Stewardship Council eller KRAV)¬
Vegetarisk arbetsplats
En vegetarisk arbetsplats (det är inte att tvinga medarbetare att vara vegetarianer – men att på jobbet främja miljö, resursmedvetenhet, djuretik och hälsa genom att avnormalisera kött)
Ta seden dit en kommer
Hemma gör de som de vill – men hos er är det vegetariskt som gäller för besökarna
Testa veganalternativ
Byt ut ägg och mjölkprodukter i maten mot vegetabiliska alternativ
Tillmötesgå fler
Håll mat / smörgåsar / bakverk veganska och låt mjölkprodukter (som t ex fetaost eller grädde) serveras som valbara alternativ vid sidan om istället för redan i/på maten
Ingen tvekan
Märk tydligt upp mat som innehåller nötter, ägg, mjölk, gluten och kött.
För alla barn
Göttbullar (grönsaksbullar) framför köttbullar. Pannkakor är också vegetariska och gillade av de flesta barn (kan göras vegan med chiafrön istället för ägg, för den som vill testa variation)
Minska matsvinnet med mindre portioner
Minska matsvinnet genom mindre portioner med påfyllningsmöjlighet istället för överfulla tallrikar och koppar
Minska matsvinnet med dina sinnen
Lukta och smaka istället för att automatiskt slänga
Minska matsvinnet med nya recept
Tillvarata rester! Lägg i frysen, gör grytor eller bufféer. Varför inte manifestera era ansträngningar med en restfest?
Minska matsvinnet genom att motarbeta själva svinnet
Donera överbliven mat och fika till behövande organisationer eller personer i omgivningen
Minska matsvinnet med matkunskap
Tillse att maten förvaras korrekt. Visste du t ex att ananas ska ligga mjukt, att skalade nötter ska förvaras kallt och att äpplen påskyndar mognaden hos avokado (håll isär om avokadon ska hålla längre!).
Minska matsvinnet genom rätt temperaturer
Kontrollera temperaturen i kyl och frys, i kylen rekommenderas +5 grader och i frysen -18 grader.
Minska matsvinnet genom att känna dina vitvaror
Temperaturen kan skifta inne i kylskåpet, använd termometer och förvara animaliska produkter där det är kallast och vegetabilier där temperaturen är högre.
Minska matsvinnet i tre steg:
1: Lär känna var matsvinnet uppstår genom att sortera matsopor i tre olika komposter;
a) tillagningsrester
b) härsknad mat
c) tallriksrester från servering
2. Gör en åtgärdsplan med tydliga målsättningar, tidsramar och ansvarsområden för att minska mängden som slängs i varje kategori
3. Följ upp och jämför resultatet varje månad med tydlig redovisning som sporre för arbetsplatsen
Avstå singelförpackningar
Köp stora förpackningar istället för många små
Bättre diska än vaska
Använd inte engångsformar till matlagningen
Förvara utan engångsplast
Skaffa burkar med lock till köket och uteslut plastfolie
Spara energi med vitvaror som svarar mot förvaringsbehovet
Ha inte större vitvaror än vad ni behöver
Spara energi med nya vitvaror
Ha vitvaror i energiklass A+++
Spara energi genom att möblera rätt
Undvik att placera kyl och frys nära spis och andra värmekällor
Ha schysst köksutrustning
Inte teflon och plast – men glas, bambu och rostfritt
Mat i metallförpackningar?
Bättre med tetra, glas eller fryst
Spara energi genom att använda produkterna rätt
Använd vattenkokare
Spill inte värme
Isolera varmvattenrör
Tillvarata värme
Förvärm inte ugnen när du inte måste (för t ex brödbak) utan ställ in det som ska tillagas direkt
Spara värme
Öppna inte ugnsluckan för att titta till det som lagas
Effektiv tillagning
Koka under lock så sparar du energi
Andra chansen
Använd mikrovågsugnen istället för att vaska kaffe och mat
Jobba inte emot vitvarorna
Låt maten svalna innan du sätter in den i kylskåpet.
Utnyttja kapaciteten till fullo
Diska fulla maskiner
Rent med rena produkter
Diska med diskmedel fria från skadliga fosfater, slipmedel och klorin
Lufttorka disk
Använd inte heat dry på diskmaskinen
Kaffe ska vara gott
Servera endast ekologiskt och fairtrade kaffe
Avstå!
Stort nej till kaffekapslar (6 g kaffe i 3 g förpackning!)
Minska kaffesvinnet
Var tredje kaffekopp hälls ut. En kaffemaskin eller termos på arbetsplatsen kan hjälpa er minska svinnet.
Glöm inte nyanserna
Tillhandahåll växtbaserade mjölkalternativ till kaffet
Avstå igen!
Stort nej till vatten i plastflaskor
Inget liv utan vatten
Tillhandahåll kranvattnet
Fostra ansvarstagande besökare
Inför pantsystem för muggar och glas
Avstå onödiga förpackningar
Distribuera inte mat med onödiga förpackningar (paketera inte barnmål i särskilda extraförpackningar med inplastade fruktbitar, etc.)
Ta med egen kasse
Handla med tygkasse
Köp en kasse
Handla med papperskasse
Rätt på rätt vis (till rätt pris?)
Uppmuntra gäster att ta med egna matbehållare (kanske med incitament i form av ett eco take away-rabatt?)
Engångsartiklar mot flergångsartiklar
Byt ut engångsartiklar i plast mot riktiga glas, bestick och tallrikar
Engångsartiklar mot bättre engångsartiklar
Byt ut engångsartiklar i plast mot bambu eller andra miljövänliga biologiskt nedbrytbara produkter tillverkade av förnyelsebara råvaror
Testa återvinnings-vouchers
Kräver bemannade återvinningsstationer men kan löna sig. Inlämning och sortering ger vouchers som gäller på arrangemanget/festivalområdet.
Slösa inte engångsartiklar
Förutsätt inte att gäster vill ha servetter nedlagda med take away-maten
Tjusiga goda drinkar
Behövs sugrör så använd metallsugrör
Barn för framtiden
Behövs sugrör så använd papperssugrör
Spill med spill
Miljövänliga servetter
God mat i gott kök
Byt ut husgeråd i plast mot bambu och andra miljövänliga biologiskt nedbrytbara produkter tillverkade av förnyelsebara råvaror
Miljömärkt mingel
Det behövs inte ett nytt glas för varje påfyllning. Hjälp gästerna hålla koll på sina glas med snygga märkningar (som också ger dem något att prata om)
Mingla med maten
Spara på serveringstillbehör genom att servera fingermat
Mingel för alla
Självklart vegetariska snittar och mingelrätter
Goodiebag?
Nej. Låt gästerna ta det de verkligen vill ha från ett material- och provsmaksbord istället.
Trevliga tilltugg
Även tomma kalorier ska framställas, paketeras och transporteras – så välj med omsorg
Champagne?
…är ett franskt distrikt några mil bort. Testa närproducerad ekologisk alkohol istället.
Lek och lär
Var ett föredöme och initiera en community garden med komposter, kryddodling och bikupor
Kompostera själva
Testa en syrningsprocess (som egentligen alltså inte är en kompostering) genom att göra en egen bokashi!
Kompostera tillsammans
Outsourca komposteringen eller se om kommunen tar emot kompost till biogas
Använd ert inflytande
Sätt press på leverantörerna att använda mindre förpackningar och plast. Uppmuntra grossister att byta till lasertatueringar eller komposterbara etiketter.
Manifestera och fira era besökssiffror
Återinvestera i naturen för varje besökare